Suuri paasto on alkanut

Pääsiäiseen valmistava suuri paasto on alkanut. Itse paasto kestää tänä vuonna 24.2. – 3.4. välisen ajan. Tämän jälkeen paastoaika jatkuu edelleen suurella viikolla, päättyen pääsiäisen Ylösnousemusjuhlaan 12.4.

Seurakunnassa paasto näkyy erityisesti jumalanpalveluskalenterissa, sekä palvelusten määrässä että laadussa. Ensimmäisellä ja viimeisellä paastoviikolla palveluksia on päivittäin, ja muinakin viikkoina hieman totuttua enemmän. Paaston erityiset arkipäivien palvelukset johdattavat paaston mielelle: Pyhän Andreas Kreetalaisen suurta katumuskanonia luetaan ensimmäisen paastoviikon neljänä ensimmäisenä iltana ja kertaalleen vielä viidennellä paastoviikolla. Ennenyhitettyjen lahjain liturgiassa eli paastoliturgiassa tarjoutuu mahdollisuus pyhään ehtoolliseen osallistumiseen myös arkena – palvelusta toimitetaan seurakunnassamme pääsääntöisesti paastoajan keskiviikko- ja perjantai-iltoina, keskiviikkoisin kirkossa ja perjantaisin maakunnan tsasounissa. Poikkeukset tähän sääntöön kuten myös paaston muut jumalanpalvelukset löydät kohdasta ”Jumalanpalvelukset”.

Rukouksen ja jumalanpalveluksen ohella paasto on myös katumuksen ja mielenmuutoksen aikaa. Tässä suhteessa tärkeä osa paastoa on myös katumuksen eli synnintunnustuksen sakramenttiin osallistuminen. Seurakuntalaiset voivat varata ajan toimitusta varten kirkkoherranvirastosta tai suoraan toivomansa papin kautta. Paaston aikana toimitetaan myös yksi yleinen katumuksen sakramentti, lauantaina 21.3. klo 18 kirkossa, jossa luetaan yhteisesti toimituksen rukoukset, minkä jälkeen paikalla olevat papit ottavat kaikki tulijat vuorollaan vastaan katumukselle ilman ajanvarausta.

Siunauksellista paaston aikaa!