Koronavirustilanteen vaikutukset seurakunnan toimintaan

Jyväskylän ortodoksinen seurakunta on ryhtynyt varotoimiin koronaviruksen leviämisen ehkäisemiseksi seurakunnan toiminnassa. Koko kirkkoa koskevien, 17.3. annettujen ohjeitten mukaisesti jumalanpalvelukset toimitetaan jatkossa suljetuin ovin. Palvelusten toimittamiseen osallistuvat vain pappi, kanttori ja jumalanpalveluksessa avustava välttämätön henkilöstö. Pääkirkossa toimitettavat palvelukset pyritään striimaamaan eli lähettämään suoratoistona seurakunnan avoimen Facebook-tilin kautta. Maakunnan palvelukset perutaan.

Tauolle jäävät myös kaikki muut seurakunnan toiminnot: erilaiset kerhot, kuorot, opintopiirit ja kirkkokahvit sekä kaikki muut tapahtumat, joitten pitämisestä on aiemmin ilmoitettu Aamun Koitossa tai seurakunnan verkkosivuilla. Seurakuntalaisten kanssa sovittavien yksityisten toimitusten, kuten katumusten, toimittamista jatketaan toistaiseksi muiden paitsi riskiryhmään kuuluvien osalta. Sairaala- ja kotikäyntejä tehdään edelleen kiireellisissä tilanteissa hoitohenkilökunnan sallimissa rajoissa, kun taas kiireettömiä toimituksia voidaan siirtää tuonnemmaksi. Kesän leirien ja matkojen toteutumisesta tiedotetaan kevään aikana.

Kirkkoherranviraston osalta kasvokkain asioinnista luovutaan, mutta henkilökunta jatkaa seurakuntalaisten palvelemista puhelimitse ja sähköpostitse ma – pe, klo 9 – 12. Virastoajan ulkopuolella työntekijöihin saa yhteyden henkilökohtaisista numeroista ja sähköposteista. Viikolla 12 avataan lisäksi kirkon valtakunnallinen palveleva puhelin, jossa päivystävät seurakuntien työntekijät ja koulutetut vapaaehtoiset. Palvelun tarkoituksena on antaa keskusteluapua virustilanteen vuoksi huolta ja ahdistusta tunteville soittajille. Paastotaipaleen tueksi kirkko lisää myös jumalanpalvelusten verkkolähetysten määrää ja tarjoaa mahdollisesti muutakin hengellistä sisältöä verkkosivujen välityksellä.

Ohjeet perustuvat kirkkokunnan keskushallinnon ja hiippakunnan piispan antamiin ohjeistuksiin ja ovat voimassa toiseen pääsiäispäivään 13.4. asti tai kunnes paluusta normaalikäytäntöön ilmoitetaan.

Toivomme seurakuntalaisilta ymmärrystä tehtyjä linjauksia kohtaan ja poikkeuksellisesta tilanteesta huolimatta siunattua paaston aikaa!

Ajantasaista lisätietoa tilanteesta: www.ort.fi ja www.jklort.fi