Seurakunta valmistautuu auttamaan Ukrainan pakolaisia

Ukrainan sota on viimeisen kolmen viikon aikana aiheuttanut jo miljoonien pakolaisten siirtymisen turvaan kohti Eurooppaa. Myös Jyväskylän ortodoksisen seurakunnan alueelle on saapunut jo satoja sotaa paenneita tilapäistä suojelua tai turvapaikkaa hakevia sekä sukulaistensa ja ystäviensä luokse tulleita ihmisiä.

Sotapakolaisten auttamisessa ensisijaisen vastuun kantavat viranomaiset. Ortodoksisilla seurakunnilla on kuitenkin erityinen tehtävä tulijoiden psykososiaalisen tuen ja hengellisen avun saralla, sillä ukrainalaisista lähes 70 % kuuluu ortodoksiseen kirkkoon.

Seurakuntamme auttaa alueelleen saapuvia pakolaisia toimien läheisessä yhteistyössä Jyväskylän kaupungin, alueen kuntien, seurakuntien ja viranomaisten sekä SPR:n vastaanottokeskusten kanssa. Ensivaiheessa on kiinnitetty huomiota viranomaisyhteistyöhön ja tiedottamiseen. Pyrkimyksemme on tavoittaa mahdollisimman kattavasti alueellemme saapuvia ihmisiä, kertoa heille ortodoksisen kirkon toiminnasta alueella ja tarjoamastamme avusta sekä kutsua heitä mukaan seurakunnan elämään. Mahdollisuuksien mukaan tarjotaan kirkollisia toimituksia, keskusteluapua ja tilaisuuksia kohtaamiseen. Myös tilojen antaminen ja taloudellisten resurssien osoittaminen pakolaisia hyödyttäviin tarkoituksiin voi tulla kyseeseen. Seurakunnanneuvosto päättää tarvittavista jatkotoimista kokouksessaan 22.3.

Hyödyllistä tietoa Ukrainan sodan aiheuttamaan tilanteeseen ja pakolaisiin liittyen löytyy Jyväskylän kaupungin avaamalta sivulta. Tietoa Suomen ortodoksisesta kirkosta ja Jyväskylän ortodoksisesta seurakunnasta ukrainaksi löytyy sivujemme tiedotteesta.